There is a license error on this site:
License has expired
The Web site remains functional, but this message will be displayed until the license error has been corrected.

To correct this error:If you do not have a license file, please request one from EPiServer License Center.
Hjerteflimmer | Atrieflimmer | Symptomer og behandling | Harehjerte - Volvat

Hjerteflimmer og harehjerte - mange er rammet

Hjerteflimmer (atrieflimmer) er en hjertesykdom som gir uregelmessig og rask puls. Normal puls er mellom 60 og 100 i hvile. Ved atrieflimmer kan pulsen være 180 i hvile. Det kan føre til at du føler deg sliten, svimmel og kortpustet.

12.02.2021

Hjerteflimmer

Noen registrerer hjertebank, andre kjenner at pulsen er rask og ujevn. Noen har hjerteflimmer uten at de kjenner rask puls eller hjertebank.

Når et hjerte slår normalt trekker muskelveggene i hjertet seg sammen og presser blodet ut i kroppen. Deretter slapper veggene av slik at hjertet kan fylles med blod på nytt.

Ved atrieflimmer trekker hjertets forkammere seg uregelmessig og raskt sammen, slik at de ikke får tid til å fylle seg med blod på nytt. Det reduserer hjertets pumpefunksjon.

Hjerteflimmer og ledningsforstyrrelse

Ved hjerteflimmer (atrieflimmer) oppstår det unormale elektriske signaler i hjertets ledningssystem. Årsaken til denne ledningsforstyrrelsen er usikker, men kan trigges i spesielle situasjoner, for eksempel når man drikker alkohol eller røyker.

Noen er mer utsatt for hjerteflimmer

Atrieflimmer oppstår oftere hos de som har høyt blodtrykk, forkalkninger i blodårene (atherosclerose), hjerteklaffsykdom eller hjertesvikt.

Noen har det vi kaller paroksystisk atrieflimmer, som betyr at anfallene med unormal puls varer mindre enn 48 timer. Anfallene med rask puls går over av seg selv. Det vi benevner vedvarende atrieflimmer er unormal rytme som varer i mer enn en uke, og langvarig atrieflimmer mer enn et år.

Økt risiko for hjerneslag og hjertesvikt

Hjerteflimmer (atrieflimmer) er den vanligste formen for hjerterytmeforstyrrelse og forekomsten øker med alder.

Hjerteflimmer er vanligvis ingen livstruende sykdom, men øker risikoen for hjerneslag og hjertesvikt. Dessuten føles det svært ubehagelig. Risikoen for hjerneslag kan reduseres ved behandling av rytmeforstyrrelsen.

Medikamentell behandling kan regulere hjerterytmen

Det finnes medisiner som brukes for å få hjerterytmen tilbake til det normale. Ved atrieflimmer som gjentar seg ofte og varer over tid kan man gjøre det vi kaller elektrokonvertering; gi et elektrisk støt mot hjertet. Dette må gjøres på sykehus og under nøye overvåking.

For å motvirke den økte risikoen for blodpropp og hjerneslag står mange på antikoagulasjon; legemidler som hemmer blodproppdannelse.

Hjertehelse og trening

De som trener regelmessig og på et moderat nivå har lavere risiko for å utvikle atrieflimmer, mens de som trener hardt og mye har økt risiko. Det ser ut til at mange år med utholdenhetstrening kan gi strukturelle endringer i hjertet.

For noen år siden var det oppmerksomhet rundt birkebeinerløpere og harehjerte. En doktorgrad ved hjertelegen Jostein Grimsmo viste at det var overhyppighet av atrieflimmer hos gruppen av mosjonister som gjorde det best i Birken, og som også var de som hadde trent mest og lengst.

Hjertesjekk hos erfarne hjertespesialister

Du trenger ikke henvisning for å få sjekket hjertet hos våre spesialister på hjertesykdommer (kardiolog). Vi utreder og behandler personer med symptomer på hjertesykdom.

Bestill time til hjertespesialist eller les mer om hjerteundersøkelse ved kardiologisk avdeling

Her for deg

For alle du er glad i

Vi er her for hver enkelt kunde og pasient – i de store øyeblikkene og i de vanskelige. Fysisk og digitalt. 

En halv million pasienter

Hvert år. Vi har kunnskapen, kapasiteten og bredden som skal til for å være nær i alle livets faser – fra det første steget til det siste.

Størst i Norge

Vi har behandlet pasienter i over 35 år, og er et av landets største private sykehus. Du kan være trygg på at vi er her når du trenger oss.